Flash pasteur voor een brouwerij

Pasteurisatie & Sterilisatie voor kwalitatieve voedingsproducten

De voedingsindustrie gebruikt vaak hittetoevoegende technieken om schadelijke micro-organismen te vernietigen en zodoende de houdbaarheid van de producten te verlengen. Pasteurisatie verschilt van sterilisatie doordat er minder hoge temperaturen gebruikt worden en/of er een korte period verhit wordt. Dit om te vermijden dat de eigenschappen van het product door oververhitting te sterk zouden veranderen.

De Pasteurisatie-effectiviteit wordt vastgelegd in pasteurisatie-eenheden of PU (pasteurisation units), een resultaat van twee parameters: verblijftijd en pasteurisatie temperatuur. Agidens beheerst het pasteurisatieproces voor zowel dranken als voor andere voedingswaren met hogere viscositeit (sauzen etc.). We onderscheiden twee types:

  • Batchpasteurisatie met o.a. mengvaten.
  • Continue pasteurisatie met bijvoorbeeld tunnelpasteurs of met doorstroom warmtewisselaars (‘flash pasto’) incl buffertank om PU schommelingen en invloeden up/downstream op te vangen.

Scope

Agidens levert turnkey installaties conform de klantspecifieke en wettelijke vereisten (bv HACCP, EHEDG, CIP/SIP, Pigging, CE, PED, Atex,etc.).
  • Tanks (bv. 304L/316L/…): atmosferische- of druktanks volgens PED
  • Componenten: pompen, kleppen, instrumentatie, appendages, etc. geschikt voor nutsvoorzieningen en/of voeding (FDA, Regulation EC 1935/2004)
  • Piping
  • Elektrische kasten en bekabeling
Voor elk project specifiek aspect levert Agidens een op maat gemaakte oplossing van A tot Z:
  • Projectmanagement
  • Engineering en CAD tekenwerk (2D/3D)
  • Constructie (mechanisch en elektrisch)
  • Systeemintegratie (PLC/DCS, HMI, MES)
  • Testen (FAT), inbedrijfname en oplevering (SAT)
  • Documentatie en training
  • Onderhoud

Waarom Agidens voor pasteurisatie & sterilisatie?

De uitgebreide ervaring van onze proces- en software-ingenieurs en de professionaliteit van ons projectmanagement garanderen een hoogkwalitatief resultaat voor elk pasteurisatie- of sterilisatieproces van voeding of dranken. Onze modules onderscheiden zich door:
  • Flexibiliteit
  • Hoge PU nauwkeurigheid
  • Energie-efficiëntie